Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δύο μεγάλοι Έλληνες αθλητές της ενόργανης που έγραψαν ιστορία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12/11/1976
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Θεσσαλονίκη
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Σπάρτακος Θεσσαλονίκης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 2000 (2ος), 2004 (1ος)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ: Τρίτος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1998, τρίτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1999, πρώτος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 και 2004, δεύτερος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002, πρώτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003, μεσογειονίκης.

Ήταν ο σπουδαιότερος αγώνας της καριέρας του και το ήξερε. Όμως, ο Δημοσθένης Ταμπάκος δεν διέψευσε κανέναν! Ούτε τους 13.000 φιλάθλους που πήγαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου, ούτε όσους πίστευαν σε αυτόν εδώ και πολλά χρόνια. Στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκανε, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο πρόγραμμα και πήρε το χρυσό μετάλλιο με 9.862 βαθμούς. Το δεύτερο Ολυμπιακό στην καριέρα του καθώς είχε προηγηθεί το αργυρό μετάλλιο του Σίδνεϊ, όπου με 9.762 βαθμούς έχασε μόνο από τον εκπληκτικό Ούγγρο Τσολάνι. Μια καριέρα που ξεκίνησε το 1984 από το Σπάρτακο Θεσσαλονίκης έφτασε με τον καλύτερο τρόπο στην κορύφωσή της. Τρεις ασκήσεις φέρουν το όνομα του γυμναστή μας καθώς ήταν ο πρώτος στον κόσμο που τις εκτέλεσε.




 

 Ο Ιωάννης Μελισσανίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1977 στη Γερμανία, έχει ύψος 1.69μ και ζυγίζει 40 κιλά. Είναι φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1986 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ενόργανη και αναδείχθηκε σε προσωπικότητα παγκοσμίου επιπέδου στο χώρου του αθλητισμού με τις μαγικές στιγμές που προσέφερε στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Ο έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, όπου σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ με 9.850 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερο τον κινέζο Λι Ξιαοσουάνγκ και στην τρίτη θέση τον ρώσο Αλεξέϊ Νέμοφ. Στη γενική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό ήταν στην 52η θέση μεταξύ 111 αθλητών. Η απονομή του χρυσού μεταλλίου έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση σε Ελληνα πολίτη.

Τον Απρίλιο του 1998 πήρε την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο άλμα και την δεύτερη θέση στο έδαφος και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο διεθνές μίτιγκ της Φινλανδίας είχε την πρωτιά στο έδαφος και στο άλμα. Το 1999 στο Παγκόσμιο ενόργανης που διεξήχθη στην Κίνα κατέλαβε την τέταρτη θέση στο έδαφος. Το 1993 πήρε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων στο έδαφος, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε στους Μεσογειακούς Αγώνες στο άλμα. Το 1994 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στην Πράγα, το οποίο χάρισε στην οικογένεια του τούρκου συναθλητή του, Καμπάς Μουράτ που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Γι' αυτή την σημαντική πράξη τιμήθηκε με το βραβείο "Ιπεκτσί", την ανώτατη τιμητική διάκριση της γειτονικής χώρας. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και από την ελληνική πλευρά, καθώς τιμήθηκε από τον υπουργό Βόρειας Ελλάδας και από τον ΠΣΑΤ. Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε δεύτερος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου